Herpesul și sistemul tău imunitar - Informații importante
Publicat: DataLa fel ca în cazul tuturor celorlalte boli infecțioase, starea sistemului tău imunitar va influența severitatea cu care vei fi afectat de virusul herpes. Sistemul imunitar joacă un rol important din mai multe motive atunci când vine vorba de herpes. De exemplu, persoanele cu un sistem imunitar slăbit dezvoltă rezistență la tratamente, ceea ce face și mai dificil să ameliorezi simptomele herpesului.
Există multe cercetări despre virusul herpes și s-a descoperit că acest virus reușește cumva să evite sistemul imunitar. Acest lucru ar putea explica de ce atât de multe persoane sunt purtătoare ale virusului și de ce infecțiile pot apărea mai târziu în viață, în ciuda faptului că au trecut mulți ani de la prima infecție.
Mai întâi de toate, este important să clarificăm că există boli care seamănă cu infecția herpesului. Înainte de a decide că ai herpes, este înțelept să faci un test, să confirmi dacă este vorba despre herpes bucal sau genital și, desigur, să consulți un profesionist medical pentru a decide tratamentul adecvat.
Informații importante despre herpes și sistemul tău imunitar
Infecțiile herpetice și interacțiunea lor cu sistemul tău imunitar sunt un domeniu care trebuie înțeles atunci când vrei să gestionezi și să previi focarele. Cele mai comune forme ale virusului sunt VHS-1 (bucal) și VHS-2 (genital). Dar, de fapt, există mai multe variante și, la fel ca toate celelalte virusuri, există mutații care complică și mai mult tratamentul.
Câteva puncte de luat în considerare:
Latenta
După prima infecție, virusul herpes se retrage în celulele nervoase unde rămâne latent sau adormit, cum s-ar putea spune. Atunci când un virus este latent, evită sistemul imunitar, care funcționează în principal în timpul infecțiilor active.
Ceea ce este complicat la virusul herpes este că poate fi reactivat periodic. Aceasta înseamnă noi focare care trebuie tratate pentru a ameliora simptomele și poate și pentru a reduce riscul de răspândire.
Acest lucru este, de asemenea, important de înțeles atunci când vrei să faci un test pentru herpes acasă. Dacă virusul este în stadiul latent, nu va exista niciun anticorp deoarece sistemul imunitar nu este activat. Este mai bine să păstrezi testul și să îl faci data viitoare când herpesul se manifestă.
Inhibarea prezentării antigenului
Asta este cum virusul herpes poate interfera cu capacitatea sistemului imunitar de a trimite antigenele virale la suprafața celulelor. Acest lucru duce la faptul că celulele imunitare nu pot recunoaște și distruge celulele infectate. Acest lucru este, de asemenea, ceva care îi conferă virusului herpes un avantaj.
Herpesul poate modela sistemul imunitar
Un alt aspect interesant al herpesului și a sistemului tău imunitar este ceea ce se poate descrie ca modularea răspunsului imunitar. Acest lucru poate avea loc în mai multe moduri. S-ar putea, de exemplu, ca virusul să reducă eficacitatea citokinelor precum interferonii, care au roluri cruciale în lupta sistemului imunitar împotriva infecțiilor virale.
Cum afectează sistemul imunitar virusul herpes
Evident, sistemul imunitar afectează virusul herpes. Dar cât de eficient va fi depinde de reactivitatea sistemului și de cât de grav este herpesul. Acest lucru include răspunsul inițial la infecție.
Când răspunsul imun este eficient încă de la început, poate duce la o infecție mai ușoară care durează mai puțin. Acesta este motivul pentru care simptomele pot varia considerabil între persoane diferite, chiar dacă este exact aceeași infecție.
Un sistem imunitar sănătos poate reduce frecvența noilor focare
Se spune, de asemenea, că un sistem imunitar puternic poate reduce frecvența noilor focare. Se știe că persoanele cu probleme de sănătate au simptome mai grave ale herpesului. Cei care au HIV sau SIDA sau sunt sub tratament pentru cancer pot avea focare mult mai grave și mai severe decât cei care au o stare fizică de bază bună și nu au probleme de sănătate subiacente.
Sistemul imunitar își amintește de herpes
În ciuda capacității sale de a rămâne latent și ascuns de sistemul imunitar, acesta va avea încă o memorie a virusului. Acest lucru este util mai târziu atunci când noile infecții pot fi controlate mai eficient. Prezența anticorpilor specifici și a celulelor T poate duce la atenuarea efectului virusului în timp.
Poți gestiona herpesul susținând sistemul tău imunitar?
Da, poți face o diferență mare susținându-ți sistemul imunitar. În primul rând, este vorba de adoptarea unui stil de viață sănătos. Ar trebui să faci exerciții în mod regulat, să urmezi o dietă echilibrată și să dormi suficient. În plus, ar putea fi înțelept să lucrezi la o bună gestionare a stresului.
Acum se știe că stresul poate slăbi sistemul imunitar, deci este bine să faci activități care pot reduce stresul.
Menține-te departe de factorii care declanșează noi focare
De asemenea, poți reduce riscul de noi focare evitând așa-numiții factori declanșatori. Am menționat stresul, dar lucruri precum lumina ultravioletă și oboseala sunt, de asemenea, factori care pot declanșa o nouă infecție cu herpes în corpul tău. Încearcă să te ții departe de acești factori declanșatori cât mai mult posibil.
Tratament în timpul focarelor
Există și medicamente care au acțiune antivirală și care pot fi de ajutor în timpul focarelor. Acestea sunt direcționate pentru a bloca răspândirea virusului în corp. Când sistemul imunitar este compromis, utilizarea acestui tip de medicamente antivirale poate fi vitală.
Vaccinare și cercetare
În prezent nu există un vaccin împotriva herpesului, dar așa cum s-a menționat anterior, un vaccin împotriva herpesului este în curs de dezvoltare. Cercetarea asupra herpesului continuă, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea unui vaccin și la găsirea unor metode de tratament mai bune.
Cercetarea descoperă, de asemenea, lucruri noi și interesante, cum ar fi faptul că virusul herpes poate crește riscul de Alzheimer. O mai mare cunoaștere despre acest lucru poate duce la îmbunătățiri în tratamentul bolilor între care anterior nu se vedea nicio legătură.
Menține-ți în formă sistemul imunitar
Cu o înțelegere mai bună a modului în care interacționează herpesul și sistemul tău imunitar, înțelegi cât de important este să ai grijă de sistemul imunitar. Prin schimbări care pot duce la un sistem imunitar mai puternic, poți influența frecvența și intensitatea noilor focare de herpes. Acest lucru poate avea un impact mare asupra calității vieții și asupra riscului de răspândire a infecției.