• Livrare rapidă
 • Gama larga
 • Pachet discret

Herpes la copii: Simptome și tratament

Publicat: Data Nordictest
Herpes la copii: Simptome și tratament

Adesea privim infecțiile cu herpes ca ceva ce afectează doar adulții. Dar și copiii pot contracta herpesul, iar ca părinte poate fi înțelept să fii conștient de acest lucru. Nu doar pentru a lua măsuri preventive. Cu conștientizarea faptului că copiii pot avea herpes, devine mai ușor să aplici tratamentul corect atunci când este necesar.

Este herpes?

Desigur, există multe alte probleme de sănătate care pot provoca simptome similare unei infecții cu herpes. Copiii pot avea erupții în jurul gurii, precum și în alte părți ale corpului, care nu sunt herpes, chiar dacă implică vezicule și răni. Un test rapid pentru herpes poate fi o modalitate de a determina despre ce este vorba sau pentru a exclude infecția cu herpes.

În esență, este vorba despre o boală virală cauzată de virusul herpes simplex. Este versiunea HSV-1 care provoacă herpesul bucal, ceea ce este mai frecvent la copii.

Simptomele pot include:

 • Vezicule - Vezicule mici pline cu lichid în jurul și în interiorul gurii pot fi semne de herpes. Acestea pot fi singulare sau multiple. Acest lucru ar putea trece neobservat dacă copilul nu se plânge de durere în gură. Dar dacă observi că copilul nu mănâncă ca de obicei, ar putea merita să verifici dacă există vezicule.
 • Mâncărime și arsură - Înainte de apariția veziculelor, se poate simți mâncărime sau arsură în jurul buzelor sau în zona unde este pe cale să apară erupția.
 • Răni - Atunci când veziculele se sparg, se formează răni care încep să se vindece. Dacă copilul se scarpină la crustele de la răni, poate perturba vindecarea și, de fapt, poate duce la formarea de cicatrici în jurul buzelor.
 • Durere - Poate exista durere sau sensibilitate în zona veziculelor și rănilor, în special în timpul mâncării, băutului sau vorbitului.
 • Buze umflate - Buzele pot deveni umflate din cauza rănilor inflamate. Este important să fii atent la acest lucru și să cauți ajutor pentru tratamentul corespunzător al inflamației.
 • Febră - Copiii cu herpes pot avea și febră, în special în timpul primei erupții de herpes.
 • Dureri musculare și de cap - Aceasta este mai puțin frecventă, dar poate apărea în timpul primei erupții de herpes.
 • Glande limfatice umflate - Glandele limfatice din jurul gâtului și al maxilarului pot fi umflate din cauza infecției.
 • Iritabilitate - Copiii mici pot fi iritabili și pot plânge mai mult din cauza disconfortului cauzat de veziculele și rănile.

Este important să știi că nu toate rănile la gură sunt herpes. Evită să faci un diagnostic singur și vizitează un pediatru care poate determina dacă este sau nu herpes înainte de a începe orice tratament.

Cum să tratezi herpesul la copii?

Nu există un leac pentru herpes, ceea ce poate fi puțin dificil. Prin urmare, copilul va trebui să trăiască cu acest lucru pentru tot restul vieții. În plus, cercetările indică faptul că o infecție cu herpes crește riscul de demență. Prin urmare, măsurile preventive sunt extrem de importante.


Dar dacă copilul tău are herpes, nu trebuie să îți faci griji. În definitiv, mulți oameni duc o viață lungă și sănătoasă în ciuda herpesului.

Unele tratamente posibile includ:

Medicamente antivirale - Pot fi prescrise pentru a reduce activitatea virusului și pentru a accelera vindecarea rănilor. Cu toate acestea, este important să începi tratamentul cu acest tip de medicamente cât mai curând posibil pentru a fi eficient.

 • Alinare a durerii - Dacă veziculele și rănile sunt dureroase, se pot folosi analgezice fără prescripție medicală. Acestea pot fi, de asemenea, de ajutor în caz de febră cauzată de infecția cu herpes.
 • Cremă și unguent - De asemenea, se poate alina disconfortul cauzat de vezicule și răni cu creme și unguente. Există variante cu anestezic care fac ca copilul să uite să se scarpine, ceea ce duce la o vindecare mai rapidă a rănilor.
 • Igienă bună - Este important să menții zona infectată curată și uscată pentru o vindecare mai bună. Acest lucru poate preveni, de asemenea, răspândirea. Ai grijă când atingi rana și asigură-te că copilul are prosoape proprii și nu își împarte paharele sau tacâmurile cu alții.
 • Fluide și o dietă sănătoasă - Este, de asemenea, benefic ca copilul să mănânce și să bea bine. Evită deshidratarea și oferă-i o dietă sănătoasă care să sprijine mecanismele proprii ale corpului pentru a combate infecția. Acest lucru devine deosebit de important dacă este dificil pentru copil să mănânce și să bea din cauza veziculelor și a rănilor dureroase.

Prevenirea herpesului la copii

Cel mai bine este să previi, iar aici sunt multe aspecte de luat în considerare. Poți învăța copilul să se comporte în mod mai sigur la grădiniță și la școală. Primul pas este să stabilești o bază pentru bunele obiceiuri de igienă a mâinilor.
În plus, poți învăța copilul tău să nu împărtășească alimente și băuturi cu alții. La fel și cu paiele și sticlele. Dacă nu ignori acest lucru între frați acasă, va deveni o obișnuință pentru copil.

Poate că poți discuta cu profesorii și cu alți părinți pentru a colabora și a reduce riscul de răspândire a infecției. O seară informativă despre sănătate ar putea fi o inițiativă foarte bună care ar putea avea consecințe bune pe tot parcursul anului școlar.


Evită contactul direct cu rănile și veziculele

De asemenea, este important să eviți contactul direct cu veziculele și rănile. Ca părinte, poți uita acest lucru și poate atinge rana unui copil și apoi atinge un alt copil. Ca părinte, trebuie să fii de asemenea atent la igiena mâinilor și când ești atent la asta, copiii tăi vor imita, așa că este o investiție bună în sănătatea familiei.

Vezi imaginea de ansamblu și lucrează la sănătatea familiei

Ceva ce adesea este neglijat atunci când vorbim despre herpes la copii și adulți este că de fapt se pot face multe lucruri pentru a ajuta corpul să se vindece singur. Atunci când avem un sistem imunitar puternic, riscul de infecții este mai mic.

Prin urmare, învață mai multe despre cum poți întări sistemul imunitar al copilului tău și al tău. Nu doar înainte de sezonul răcelilor. Herpesul este actual pe tot parcursul anului, deci lucrează la o dietă sănătoasă, la bucurie și la activitate fizică care să pună bazele pentru un corp puternic și mai puțin vulnerabil la infecții precum herpesul.