Ce legătură are nivelul de oxigen din casa ta cu sănătatea ta?
Publicat: Data NordictestTot mai multe persoane își dau seama că calitatea aerului interior este direct legată de sănătate și nivelurile de energie. Astăzi știm cât de important este să avem aer fără toxine și substanțe care pot irita și cauza boli. Dacă crezi că ești protejat de poluare doar pentru că ești în interior, gândește-te din nou. De fapt, aerul din interior poate fi mult mai rău decât cel de afară.
Aerul din interior poate cauza probleme de sănătate
Dacă te simți constant congestionat sau ai mâncărimi în diferite părți ale corpului, poate fi din cauza poluanților din casa ta. Un simplu test de alergii poate arăta dacă ești alergic la mucegai, indicând că ar putea fi momentul să verifici unde se află mucegaiul. Este acasă sau la locul de muncă?
EPA (Environmental Protection Agency) din SUA a avertizat că aerul din interior poate conține multe tipuri diferite de toxine, care ne pot face să dezvoltăm alergii sau să ne îmbolnăvim.
Dacă folosești un test de saturație a oxigenului și obții un rezultat slab, acesta poate fi absolut legat de poluanții din aerul pe care îl respiri în casa ta. Toxinele pot bloca enzimele necesare pentru ca oxigenul să fie absorbit și utilizat de corp.
O mare diferență între casele inteligente de astăzi și casele vechi cu curenți de aer prin ferestre și uși neetanse este că nu primim la fel de mult aer exterior. Dacă există surse de poluare a aerului, acestea ne vor afecta mult mai mult decât ar fi făcut-o în casele mai vechi și mai puțin izolate.
Să vedem câteva probleme de sănătate asociate cu calitatea slabă a aerului din interior:
Alergii și astm – În casele cu niveluri ridicate de polen, mucegai, gândaci și acarieni, atât copiii, cât și adulții pot dezvolta alergii și astm.
- Oboseală extremă – Aceasta poate fi cauzată de prea mult monoxid de carbon (CO) în aerul din casă. Monoxidul de carbon este eliberat de sobele cu lemne, încălzitoare și unele aparate. Gazul nu are culoare sau miros, dar odată ce intră în corpul nostru, blochează mișcarea oxigenului.
- Congestie nazală și dificultăți de respirație persistente – Emisiile de oxizi de azot de la gazul natural și kerosenul din casă pot irita membranele mucoase ale nasului, precum și ochii și gâtul. Concentrațiile mari ale acestui gaz inodor pot duce la dificultăți de respirație.
- Cancer pulmonar – După fumat, radonul din casă este a doua cauză principală a cancerului pulmonar. Fumatul în combinație cu expunerea la radon implică un risc mult mai mare de a muri de cancer pulmonar.
- Tuse și erupții cutanate – Acestea pot fi cauzate de niveluri ridicate de formaldehidă care se găsesc în adezivi din mobilă, covoare, placaj și draperii. Inhalarea formaldehidei poate provoca tuse și erupții cutanate. Durerile de cap și iritațiile ochilor și nasului pot fi, de asemenea, cauzate de expunerea la formaldehidă.
Lista poate fi lungă cu exemple de substanțe chimice care se găsesc frecvent în case, cum ar fi în produsele de curățare. Expunerea la niveluri prea ridicate poate cauza probleme de sănătate precum greață, dureri de cap și amețeli. Există chiar și pesticide care pot provoca cancer.
Este aerul din interior sau altceva?
Având în vedere că aerul din interior poate provoca multe tipuri diferite de simptome și probleme de sănătate, este ușor să te confunzi și să nu știi exact ce este ce. Totuși, dacă ne gândim la o congestie nazală persistentă care nu dispare, este foarte probabil să fie o alergie sau o sensibilitate și nu un virus al răcelii.
Poți oricând comanda un test de sănătate pentru a exclude că este vorba despre o deficiență de vitamine sau minerale dacă suspectezi acest lucru. De asemenea, este posibil să testezi aerul din interior și să iei măsuri pentru a îmbunătăți calitatea aerului.
Câteva sfaturi despre cum să îmbunătățești calitatea aerului din interior:
Îmbunătățește ventilația
Este important să aerisești. Aerul proaspăt vine din exterior. Este adevărat că poate nu este complet curat, dar conține mult oxigen de care ai nevoie. Deschide ferestrele și ușile atunci când este posibil pentru a profita de ventilația naturală.
În bucătării și băi este inteligent să ai ventilatoare de evacuare. Acestea elimină poluanții direct din camere astfel încât să nu circule mai departe în casa ta.
Purificatoare de aer
Astăzi există multe modele din care să alegi și rareori regretăm să avem un purificator de aer. Poți curăța polenul, bacteriile și virusurile din aerul interior cu modele puternice. Cele mai bune variante funcționează cu filtre HEPA care îndepărtează particulele foarte mici, inclusiv acarienii și fumul de tutun.
Ia în considerare și utilizarea purificatoarelor de aer cu cărbune activ care pot elimina mirosurile și compușii organici volatili (COV). Nu uita să schimbi regulat filtrele în purificatoarele de aer, precum și în alte sisteme de ventilație din casa ta.
Redu sursele de poluare
Fumează pe balcon și folosește cu moderație lumânări parfumate, foc deschis și bețișoare de tămâie. Acest lucru poate reduce numărul de particule din aerul din interior care pot fi iritante și pot cauza probleme de sănătate. De asemenea, ar trebui să iei în considerare ce tip de produse de curățare folosești atunci când faci curățenie. Spray-urile aerosol și vopselele ar trebui să fie netoxice și de preferință fără parfum, atunci când este posibil.
Folosește puterea plantelor
Dacă ai plante în casa ta, de fapt ai o formă de purificator de aer natural. Cât de eficient este acest lucru poate fi discutat, dar există studii care arată că plantele pot absorbi anumiți poluanți. De asemenea, produc oxigen și sunt frumoase de privit.
Păstrează curățenia!
Curățenia regulată este de asemenea importantă. Dacă poți îndepărta acarienii din praf înainte ca acesta să ajungă la niveluri care îmbolnăvesc oamenii, este bine. Un program de curățenie poate fi de ajutor și uneori poate nu ar fi o idee rea să obții ajutor de la o firmă de curățenie profesionistă care poate ajunge în locuri pe care în mod normal nu le cureți atât de des, cum ar fi partea de sus a dulapurilor de bucătărie.