• Livrare rapidă
  • Gama larga
  • Pachet discret

Faceți un diagnostic cu testele la domiciliu, este posibil?

Publicat: Data Nordictest
Faceți un diagnostic cu testele la domiciliu, este posibil?

Cu termenul "diagnostic" ne referim la procesul de evaluare a simptomelor și a stării de sănătate pentru a propune apoi un tratament. Un test efectuat acasă poate fi cu siguranță folosit pentru a stabili un diagnostic și poate reprezenta o componentă importantă în călătoria ta către o stare mai bună de sănătate.

Dar există câteva concepte de clarificat înainte de a vă baza pe testele efectuate acasă pentru a vă îngriji. Testul nu va pune întrebări care sunt foarte relevante în cazul unui test de sifilis, herpes sau chiar test de amigdalită și alte boli.

Cine poate face un diagnostic?

În Suedia, nu există reguli specifice privind cine poate face un diagnostic. În general, medicii sau stomatologii fac diagnosticul. Acesta este un proces extrem de important pentru ca tu, ca pacient, să primești îngrijirea adecvată pentru simptomele cu care te confrunți.


Pentru a face un diagnostic, medicii și alte cadre medicale folosesc în mod frecvent teste. Acestea sunt folosite pentru a determina dacă este vorba despre o anumită bacterie sau virus suspectat. Testele au, de asemenea, importanță pentru viitorii pacienți, deoarece pot fi utilizate pentru a realiza statistici și pentru a crea coduri de diagnostic care facilitează consultările viitoare și alegerea tratamentelor.

Stabilirea unui diagnostic cu un test acasă

Când efectuați un test acasă, puteți determina dacă aveți o anumită infecție în corpul dumneavoastră. Testele pot detecta markeri care sugerează că aveți o anumită boală. Acest lucru se poate face cu sânge, salivă și urină.

Deci, practic, puteți obține un diagnostic în acest fel. Dacă vă dați seama că aveți simptome care par a indica o boală cu transmitere sexuală și un test efectuat acasă arată pozitiv, aveți deja un diagnostic. Dar există câteva lucruri de luat în considerare înainte de a decide să vă faceți un diagnostic în acest fel.

La ce tip de boală vă testați?

Există boli care pot fi testate foarte fiabil acasă. Dacă aveți diabet, trebuie să vă efectuați propriile teste acasă pentru a vă monitoriza în mod regulat nivelul de zahăr din sânge.


În cazul infecțiilor tractului urinar, bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinii, este, de asemenea, ușor să obțineți teste fiabile. Acestea vă vor arăta în mod clar dacă aveți markerul care indică faptul că sunteți infectat sau gravidă.

În același timp, există boli care pot avea markeri și simptome similare. Este extrem de important să rețineți acest lucru. Dacă nu sunteți sigur că aveți cu adevărat boala pentru care vă testați, este înțelept să consultați un medic care are experiența și cunoștințele necesare pentru a face un diagnostic corect.

Cât de precise sunt testele acasă?

Un test acasă poate fi fiabil, dar cât de precis este? Aici va depinde de tipul de test pe care îl utilizați și dacă îl efectuați în mod corespunzător. Nu este vorba doar despre faptul că testul este suficient de sensibil pentru a detecta markeri în corpul dumneavoastră.

Trebuie să luați în considerare, de asemenea, faptul că:

  • Testați în mod corect în conformitate cu instrucțiunile. Dacă ceva nu este clar, ar trebui să clarificați întâi și să nu luați decizii în necunoștință de cauză.
  • Testați în momentul potrivit. Dacă testați prea devreme pentru o anumită infecție, este posibil să o aveți fără ca testul să o detecteze.
  • Nu așteptați prea mult pentru a citi rezultatul. Un test rapid nu trebuie utilizat într-un mod care să implice citirea rezultatului mult timp după ce acesta s-a evidențiat. Acest lucru poate duce și la un rezultat fals!

Chiar dacă cele mai bune teste acasă sunt corecte, pot apărea erori uneori. Există multe motive pentru asta. Dacă aveți simptome și obțineți totuși un rezultat negativ, acest lucru poate fi, desigur, din cauza faptului că aveți o altă boală. Dar fiți conștienți că testul ar putea să nu fi detectat faptul că aveți cu adevărat infecția pe care o suspectați.

Testul acasă este o confirmare și nu un diagnostic

Este important să înțelegeți că un test acasă poate funcționa ca o confirmare importantă. Cu toate acestea, nu vă va oferi un diagnostic așa cum poate face un medic sau alt furnizor de îngrijire medicală. Indiferent dacă obțineți un rezultat pozitiv sau negativ cu testele efectuate acasă, acestea trebuie să fie urmate de o consultație.

Câteodată, trebuie să efectuați teste mai sofisticate pentru a stabili un diagnostic. Așa cum am menționat deja, simptomele pot fi asemănătoare cu ale altor boli. În acest caz, poate fi necesar să efectuați teste pentru acea boală pentru a o exclude. Acest lucru nu vă va veni în minte, deoarece nu aveți cunoștințele medicale pentru a realiza că ar putea fi vorba de altceva.

Când bolile sunt asimptomatice

Există boli așa-numite asimptomatice. Acest lucru înseamnă că purtați o infecție fără simptome. Cu testele efectuate acasă, aceste boli pot fi trecute cu vederea din două motive:

  1. Nu se efectuează niciun test acasă deoarece nu există simptome.
  2. Testul nu este calibrat pentru a detecta infecția latentă.

Interpretarea rezultatelor

Este deci cel mai bine să consultați un medic sau alt profesionist din domeniul sănătății pentru a ajunge la un diagnostic corect. Cu toate acestea, există teste pentru care nu aveți nevoie să faceți acest lucru. Testele de sarcină reprezintă un exemplu bun în acest sens.

Când veniți pentru prima ecografie și spuneți că menstruația v-a întârziat și ați făcut un test de sarcină acasă care a arătat pozitiv, nu se va cere un nou test. Aici vedem că testul poate fi suficient pentru un diagnostic pe care îl faceți singuri.


Diagnostic și urmărire pentru tratament

Diagnosticul este una, iar tratamentul este altceva. Testul dvs. nu vă va spune ce să faceți pentru a vă simți mai bine sau cum să susțineți o sarcină sănătoasă. Acest lucru trebuie să îl rețineți. Atunci când vedem testul acasă ca parte a drumului către un tratament corect, este fenomenal.

Atunci când obțineți un rezultat pozitiv, trebuie să treceți la următorul pas pentru tratament. Aici, aveți multe opțiuni posibile. Nu toate bolile necesită asistență medicală. În Suedia există astăzi multe tratamente alternative. Acestea pot reprezenta o opțiune pentru cei care nu sunt grav bolnavi, dar, de exemplu, doresc să lucreze la întărirea sistemului lor imunitar după tratamentul cu antibiotice pentru amigdalită.