Cum poate afecta herpesul sănătatea mentală
Publicat: Data NordictestChiar dacă multe persoane sunt afectate în fiecare an de virusul herpes simplex, această infecție continuă să fie stigmatizată. De fapt, cei care contractează virusul pot fi și afectați mental și emoțional. Este foarte important să fii conștient de acest lucru. Atât pentru cei care au fost infectați, cât și pentru cei care trăiesc aproape de o persoană care poartă virusul herpes.
Să explorăm relația dintre herpes și sănătatea mentală pentru a înțelege cât de important este să gestionăm corect aspectul emoțional al infecției cu herpes.
Cum poate afecta psihicul tău herpesul
Din punct de vedere fizic, majoritatea oamenilor știu ce implică infecția cu herpes. Bule pe și în jurul gurii în cazul herpesului bucal și bule și leziuni în zona genitală în cazul herpesului genital. Este evident dificil să treci prin aceasta, iar pentru mulți herpesul poate declanșa o gamă largă de reacții emoționale.
Când primești un rezultat pozitiv pentru herpes, ai putea simți:
- Șoc
- Furie
- Tristețe
- Rușine
- Surpriză
- Neputință
- Frică
Aceste sentimente sunt adesea legate de stigmatul în jurul herpesului, dar nu numai. Ai putea să fii furios pe un partener pe care bănuiești că te-a infectat. Sau ai putea să te temi acum că ai putea infecta pe cei din jurul tău. Poate fi incredibil de stresant să-ți dai seama că ai o infecție care poate afecta și pe alții.
Chiar dacă herpesul face parte din categoria infecțiilor cu transmitere sexuală, trebuie să ne amintim că acest virus poate fi transmis și în alte moduri. S-ar putea să te simți brusc disperat când îți dai seama că va fi dificil pentru tine ca părinte și partener să eviți expunerea altora la fluidele tale corporale.
Stigmatul în sine te poate face să te simți izolat când te temi că vei fi judecat sau respins de partener și familie când află. Dacă o vor afla. Nu este deloc neobișnuit ca cei care descoperă că au herpes să păstreze această informație pentru ei. Păstrarea unui secret atât de mare poate avea și efecte psihologice negative.
Când păstrăm secrete, modul în care ne raportăm la ceilalți se schimbă. Acest lucru poate fi dăunător pentru relațiile noastre strânse și și pentru modul în care ne percepem pe noi înșine. Astfel, herpesul ca secret poate avea consecințe cu adevărat negative pentru psihic.
Anxietate și depresie comune între cei afectați de herpes
Acum știm că cei care au fost diagnosticați cu herpes adesea suferă de anxietate și depresie. Acest lucru se poate datora temerii că virusul se va reactiva și îngrijorării că îl vor transmite altora. Când aceste gânduri sunt mereu în minte, există întotdeauna un sentiment de îngrijorare în corp. Acest lucru nu este bun pentru psihicul tău și nici pentru sănătatea ta fizică, deoarece implică o formă de stres.
Unii experimentează doar anxietate în legătură cu relațiile sociale și romantice. Acest lucru poate afecta capacitatea de a stabili legături strânse și poate duce în cele din urmă la izolare, ceea ce evident nu este bun.
Stigma și sănătatea ta mentală
Stigma poate juca un rol decisiv în problemele mentale asociate cu herpesul. A avea opinii negative despre tine însuți poate întări sentimentele de rușine și vinovăție. Acest lucru poate fi amplificat de dezinformarea răspândită online. Stigma social care înconjoară în continuare herpesul poate duce la un izolament suplimentar și poate descuraja persoanele să caute informații, sprijin și tratament. Acest lucru poate duce la o sănătate mentală deteriorată.
Cum poți gestiona presiunea mentală?
Dacă ți-ai făcut un test și ai descoperit că simptomele pe care le experimentezi sunt semne ale unei infecții cu herpes, este foarte important să fii conștient de cum acest lucru te poate afecta mental. Acum este momentul să folosești strategii pentru a face față unui interval care ar putea fi destul de stresant și dificil.
Este crucial pentru cei afectați de herpes să abordeze și să recunoască impactul psihologic al infecției. Să analizăm câteva strategii bune pentru a gestiona provocările emoționale și mentale pentru sănătate.
1. Caută informații corecte
Este important să te educi despre herpes pentru a demistifica condiția. Cu mai multă cunoaștere, frica scade. Informațiile pot face mai ușor să gestionezi așteptările legate de puseele și transmiterea infecției altora.
2. Asigură-te că primești sprijin profesional
Dacă poți să vorbești cu un specialist, poate fi de mare ajutor. Te lasă să îți exprimi sentimentele și să discuți strategii de gestionare care ar putea funcționa bine pentru tine. Un terapeut cu experiență în boli cu transmitere sexuală poate oferi îndrumare pentru a gestiona stigmatul, a construi stima de sine și a gestiona relațiile.
3. Alătură-te unui grup de sprijin
Este, de asemenea, foarte util să te alături unui fel de grup de sprijin. Poți face acest lucru local acolo unde locuiești sau online. Într-un grup de sprijin, vei intra în contact cu alții care îți împărtășesc experiențele. Sentimentul de comunitate va reduce izolarea și în același timp vei putea dobândi noi cunoștințe și înțelegeri care te vor ajuta să gestionezi mai bine herpesul.
4. Lucrează la o comunicare eficientă
Ar trebui să înveți și mai mult despre cum să comunici cu ceilalți despre herpesul tău. Ar putea fi înfricoșător să dezvălui că ai herpes, dar în același timp este ceva care ușurează povara secretului. Dezvăluirea face, de asemenea, parte din încrederea pe care o construiești în relația ta.
5. Ai grijă de tine
Învață mai mult despre cum poți avea grijă de tine pentru a duce o viață mai bună cu herpesul. Ar putea include tipul potrivit de exercițiu pentru tine, o dietă sănătoasă și mindfulness-ul. Creșterea stării tale generale de bine are evident un efect pozitiv asupra psihicului tău.
Trăiește-ți viața cu herpes
Este important să îți amintești că infecția cu herpes nu îți definește valoarea sau capacitatea de a avea relații semnificative. Atunci când te ocupi de aspectele fizice și emoționale ale infecției, te îndrepți spre o viață satisfăcătoare. Călătoria ta către acceptare și bunăstare este personală și ar putea necesita timp și sprijin. Dar atunci când te concentrezi pe învățare și te asiguri că te înconjori de persoane care înțeleg, poți trăi o viață bună cu herpesul. Atât fizic, cât și mental!