• Livrare rapidă
  • Gama larga
  • Pachet discret

Reduceți nivelul de CRP – Sfaturi și recomandări

Publicat: Data Nordictest
Reduceți nivelul de CRP – Sfaturi și recomandări

Dacă aveți un nivel ridicat de CRP, înseamnă că aveți un grad mai mare de inflamație în corp. Indiferent de boala în cauză, poate exista un interes în reducerea nivelului de CRP pur și simplu pentru a diminua inflamația și a vă simți mai bine.

Vom analiza mai îndeaproape ce puteți face pe cont propriu pentru a reduce nivelul de CRP, ceea ce poate avea efecte foarte pozitive asupra opțiunilor de tratament viitoare și, desigur, asupra stării dumneavoastră generale. Dar mai întâi, să abordăm un aspect interesant pe care nu toată lumea îl cunoaște: există de fapt momente în care niveluri mai ridicate de CRP pot fi o veste bună.

Niveluri mai ridicate de CRP pot fi benefice

Am discutat anterior despre CRP și bolile autoimune, arătând că CRP nu este întotdeauna ridicat în cazul bolilor autoimune. Un exemplu în acest sens este boala SLE, în care sistemul imunitar reacționează la materialul genetic al propriilor celule și formează autoanticorpi.

Este atunci când acești autoanticorpi reacționează cu materialul celulelor moarte că începe producția de interferon. Interferonul, împreună cu alte substanțe semnalizatoare, va provoca inflamație.

Pacienții cu SLE au inflamație în corp, dar nivelurile lor de CRP sunt mai mici decât s-ar fi așteptat. În studiile pe animale, s-a observat că administrarea proteinei CRP ar putea ameliora evoluția bolii. Acest lucru se datorează faptului că proteina CRP poate suprima interferonul care declanșează inflamația.

Acesta este opusul a ceea ce se întâmplă în alte boli, unde interferonul este necesar în doze mai mari pentru a încetini infecția și a face mai dificilă răspândirea virusului în corp. Când înțelegem acest lucru, trebuie să înțelegem, de asemenea, că nivelul de CRP nu trebuie neapărat să fie redus pentru a diminua inflamația.

Cu toate acestea, din experiență știm că multe afecțiuni medicale se îmbunătățesc odată cu reducerea inflamației în corp. Așadar, să vedem cum puteți reduce nivelul de CRP și, prin urmare, inflamația din corpul dumneavoastră.

Optați pentru o dietă antiinflamatoare

În prezent, se știe că dieta poate afecta modul în care vă simțiți într-un mod fantastic. Nu este vorba doar despre obținerea de energie sau despre consumul de alimente care sunt bune pentru stomac. Când alegeți o dietă bogată în legume și fructe, aceasta poate reduce semnificativ inflamația.

Fructele și legumele sunt pline de antioxidanți și polifenoli care combat stresul oxidativ și inflamația. Alegeți în special fructe și legume cu culori intense și bogate pentru a obține o cantitate mare de polifenoli.

Consumați omega-3

Omega-3 este un acid gras despre care probabil ați auzit. Se găsește în pești mai grași, cum ar fi somonul, macroul și sardinele. În plus, puteți obține acest acid din semințe de in și nuci, astfel încât chiar și un vegan poate asigura un aport suficient de omega-3 prin dietă.


S-a demonstrat că acest acid gras acționează împotriva inflamației, astfel încât se recomandă un aport regulat. Dacă vă este dificil să obțineți acest acid gras prin dietă, puteți lua în considerare suplimentele. Există mai multe mărci care produc suplimente de omega-3 de foarte înaltă calitate.

Cerealele integrale sunt bune pentru reducerea inflamației

Prin consumul de cereale integrale, obțineți mai multe fibre, iar un aport crescut de fibre a demonstrat că reduce nivelurile de CRP. Ar trebui să alegeți produse precum orez integral, quinoa, făină integrală și ovăz în locul cerealelor rafinate.

Mulți oameni care fac această schimbare, de exemplu de la orez alb și făină la variante integrale, observă destul de repede o diferență în modul în care se simt. În plus, o dietă bogată în cereale integrale poate fi benefică pentru cei care se simt lipsiți de energie, ceea ce adesea merge mână în mână cu inflamația în corp.

Consumați multe nuci și semințe

Nucile și semințele conțin grăsimi sănătoase. Nu doar omega-3 din nuci. Există, de asemenea, alte tipuri de grăsimi, precum și proteine și fibre care împreună au un efect calmant asupra inflamației. Când alegeți o gustare potrivită, poate fi inteligent să înlocuiți un rulou de scorțișoară cu un pumn de nuci și semințe.


Fiți atent la greutatea dumneavoastră

Supraponderabilitatea este îngrijorătoare, mai ales când se acumulează în jurul abdomenului. Acest lucru este asociat cu inflamația crescută și nivelurile mai ridicate de CRP. Pierderea în greutate poate reduce semnificativ nivelurile de CRP.

Chiar dacă nu sunteți supraponderal, ar trebui să fiți conștient de grăsimea viscerală, grăsimea abdominală, care se află direct pe organe. A fi slab nu este sinonim cu a nu avea nevoie să vă verificați dieta pentru sănătate. Oamenii cu greutate normală suferă, de asemenea, de boli autoimune, așa că luați măsuri pentru a ajuta corpul să ardă grăsimea viscerală consumând alimente prietenoase cu insulina și, eventual, practicând postul intermitent.

Exercițiile fizice regulate fac minuni

Exercițiile fizice regulate sunt o modalitate eficientă de a reduce inflamația. Este vorba în principal de forme de exerciții fizice, cum ar fi mersul rapid, alergarea, înotul sau ciclismul timp de 30 de minute de câteva ori pe săptămână. Dacă faceți acest lucru, puteți vedea rapid o diferență în nivelul dumneavoastră de CRP.

Gestionați stresul

Poate fi dificil să nu vă stresați niciodată, dar puteți face ceva în acest sens având un program mai rezonabil și mai mult ajutor atunci când este necesar. În plus, puteți lucra cu meditația, yoga, mindfulness și exercițiile de respirație pentru a reduce stresul. Aceste măsuri pot reduce rapid inflamația în corp.

Ce ar trebui să evitați?

Când vine vorba de alimente, este bine să evitați produsele rafinate care conțin mult zahăr. Puteți elimina complet zahărul alb, deoarece obțineți suficientă glucoză din fructe și din produsele integrale. Un sfat comun este să mâncați cât mai natural posibil. Cu cât un produs alimentar este mai procesat, cu atât este mai mare riscul să conțină substanțe care pot avea un efect inflamator asupra corpului.

Desigur, se recomandă, de asemenea, să renunțați la fumat și să reduceți consumul de alcool. Atât fumatul, cât și alcoolul sunt factori bine cunoscuți pentru creșterea inflamației. Dacă renunțați complet la ambele, puteți reduce dramatic nivelul de CRP.

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, puteți lua în considerare suplimentele care pot ajuta la inflamație. Am menționat omega-3, dar poate fi, de asemenea, benefic să folosiți curcuma, vitamina C și vitamina E pentru a obține un efect antioxidant puternic în corp. Acest lucru vă va fi de folos și pentru alte tipuri de infecții, cum ar fi herpes și gonoree.