• Livrare rapidă
  • Gama larga
  • Pachet discret

Noi metode de tratament pentru cancerul de prostată

Publicat: Data Nordictest
Noi metode de tratament pentru cancerul de prostată

În ultimii ani, au apărut vești bune pentru bărbații diagnosticați cu cancer de prostată și care au nevoie de un tratament care să prelungească viața, îmbunătățind în același timp calitatea vieții. Au fost dezvoltate noi metode de tratament care par să crească efectiv șansele de supraviețuire.

Unul din cinci bărbați suedezi este diagnosticat cu cancer de prostată la un moment dat în viața lor. Cu alte cuvinte, mulți au cu adevărat nevoie de speranța pe care aceste noi metode de tratament o oferă. O parte din noua cercetare a fost realizată în Suedia și oferă metode care pot fi mai blânde și, în același timp, eficiente.

Desigur, este întotdeauna un avantaj să efectuezi un test rapid PSA acasă pentru a calma anxietatea. Chiar dacă obții un rezultat pozitiv, este mult mai bine să îl primești într-un stadiu incipient și într-un mediu liniștit.

Tratament pentru o calitate mai bună a vieții

Cei care supraviețuiesc cancerului de prostată pot avea probleme mari de impotență și incontinență după terminarea tratamentului. Cu toate acestea, există un nou tratament pentru cancerul de prostată care este testat în Suedia. Acesta se concentrează pe tratarea tumorii și nu a întregii glande prostatice. Unul dintre rezultate este reducerea riscului de incontinență și impotență.

Noi tratamente prelungesc viața

De asemenea, vedem că tratamentele mai noi pot duce la o viață mai lungă pentru bărbații afectați de cancer de prostată metastatic. Cu așa-numitele tratamente duble, se lucrează atât cu terapia hormonală, cât și cu chimioterapia. Acest lucru nu este nou în sine și există deja cercetări anterioare care arată că bărbații care primesc tratament dublu trăiesc cu aproximativ un an mai mult decât cei care primesc doar terapia hormonală.


Noutatea este că metoda de tratament a fost efectiv introdusă în Suedia, deoarece sistemul de sănătate suedez a adoptat rezultatele studiilor. În prezent, tratamentul dublu este recomandat în Programul Național de Îngrijire pentru Cancerul de Prostată. În Suedia, s-a observat că acest lucru a crescut durata de viață a celor afectați cu aproximativ șase luni.

Terapie țintită pentru cancerul de prostată

O altă formă de tratament care a revoluționat terapiile împotriva cancerului la nivel mondial este așa-numita terapie țintită. Aceasta se concentrează pe caracteristicile genetice specifice ale celulelor canceroase. Noile medicamente vizează căi și mecanisme specifice de care depind celulele canceroase pentru a crește și a supraviețui.

Acest lucru poate întârzia dezvoltarea bolii și, în unele cazuri, poate însemna că pacientul trăiește mai mult. Au fost testate medicamente speciale pentru cancerul de prostată cu mutații genetice particulare pentru a încerca să se abordeze metastazele.

Imunoterapia

O altă formă interesantă de tratament de menționat este așa-numita imunoterapie. Aceasta este o abordare inovatoare care utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. În domeniul cancerului de prostată, au fost testate diverse tipuri de imunoterapie, inclusiv așa-numiții inhibitori ai punctelor de control și vaccinuri terapeutice speciale.

În Statele Unite, FDA a aprobat vaccinul Sipuleucel-T, cunoscut și sub numele de Provenge. Este conceput special pentru a combate celulele cancerului de prostată și are scopul de a îmbunătăți capacitatea sistemului imunitar de a ataca celulele. S-a observat că acest tip de tratament poate prelungi viața bărbaților cu cancer de prostată avansat.

Terapie hormonală împotriva cancerului

De asemenea, trebuie să menționăm tratamentele hormonale pentru cancerul de prostată. Aceasta este o formă de tratament pe termen lung, dar acum există noi medicamente care sunt eficiente și care, în plus, au mai puține efecte secundare. Acest tip de terapie hormonală blochează producția sau efectele androgenilor, adică hormoni masculini care ar putea promova creșterea celulelor canceroase.

Formele moderne de terapie hormonală sunt deosebit de eficiente pentru cancerul de prostată avansat și pot îmbunătăți supraviețuirea pacienților care nu mai răspund la tratamentele hormonale tradiționale.


Tratamente cu ultrasunete

Un alt domeniu interesant în tratamentul cancerului este HIFU, care înseamnă ultrasunete focalizate de mare intensitate. Acesta este un mod de tratament foarte delicat care funcționează cu unde ultrasonice de înaltă frecvență care încălzesc și distrug celulele canceroase din prostată.

Tehnica poate fi benefică deoarece se poate aborda cancerul de prostată fără intervenție chirurgicală. Riscul de efecte secundare este mai mic, reducând astfel riscul de incontinență și impotență după tratament. Studiile efectuate cu această tehnică arată că se poate obține un bun control al cancerului și că riscul de complicații este foarte mic.

Medicină de precizie și profilare genetică

Medicina de precizie este un domeniu în creștere. Acest domeniu permite metode de tratament personalizate bazate pe compoziția genetică a pacientului. Când se efectuează o profilare genetică a cancerului de prostată, este posibil să se identifice mutațiile. Cu aceste cunoștințe, se poate lucra cu medicamente specifice și personaliza tratamentul pentru cancerul fiecărui individ.

Acestea sunt vești bune deoarece se referă la posibilitatea de a face tratamentele mai eficiente și de a reduce riscul de efecte secundare care pot fi dificile de gestionat. Acest lucru este deosebit de important când se trăiește mai mult timp. Este important de menționat că noile metode de tratament pentru cancerul de prostată pot îmbunătăți durata vieții, dar acest lucru trebuie să meargă mână în mână cu o bună calitate a vieții.

Terapie cu protoni

Este de asemenea posibil să se utilizeze o formă avansată de radioterapie numită terapie cu protoni, în care se folosesc protoni în loc de raze X. Protonii pot fi direcționați foarte precis, astfel încât tumora primește o doză mare de radiații în timp ce țesuturile sănătoase din jur sunt protejate.

Când se poate iradia în acest mod specific, este posibil să se reducă efectele secundare. Când cancerul de prostată se află aproape de structuri critice, precizia devine deosebit de importantă pentru a evita deteriorarea țesuturilor sănătoase din jur, cum ar fi vezica urinară și rectul.

Tratamente mai ușoare și o perioadă de supraviețuire mai lungă

Putem vedea, așadar, că metodele de tratament mai noi pentru cancerul de prostată pot prelungi perioada de supraviețuire, dar poate și mai important este faptul că sunt metode cu mai puține efecte secundare. Cu medicamente țintite, imunoterapie și terapii hormonale rafinate, avem opțiuni eficiente care pot fi deosebit de potrivite pentru gestionarea formelor avansate și rezistente de cancer de prostată.

Cu tratamente pe care pacientul le poate tolera, perioada de boală poate părea de asemenea mai ușor de gestionat. Acest lucru este ceva ce, în sine, poate crește șansele de recuperare și de a trăi mai mult timp.