• Livrare rapidă
  • Gama larga
  • Pachet discret

Când ar trebui să fac un test de acasă pe stomacul gol?

Publicat: Data Nordictest
Când ar trebui să fac un test de acasă pe stomacul gol?

Există mai multe teste de casă care implică post negru înainte de recoltare. Importanța postului negru depinde de tipul de test. Poate ai experiență cu a lua analize de sânge la dispensar și primirea instrucțiunilor de a nu mânca sau bea nimic în dimineața în care trebuie să faci analiza. Acest lucru seamănă cu procedura pentru testele de acasă care necesită post negru.

Când vine vorba de teste de acasă, este important să reții când este necesar postul negru. Dacă omiți acest lucru, nu merită să trimiți testul la un laborator, deoarece rezultatul testului poate fi incorect. Dacă testul specifică necesitatea de a fi în post negru în timpul recoltării, este important să nu încalci această cerință.

În mod normal, analizele de sânge care necesită post negru implică un post de 8 până la 12 ore înainte de recoltare. De obicei, poți bea apă, dar nu trebuie să consumi alte lichide sau alimente, deoarece acestea pot ajunge în sânge și pot afecta rezultatul analizei de sânge.

Exemple de analize de sânge care pot necesita post negru includ:

  • Testul de zahăr din sânge - Acesta este un test care măsoară nivelul de zahăr din sânge. Este folosit în cazul suspectării diabetului, prediabetului și diabetului gestațional, printre altele. Poți face un test de diabet acasă, și este important să programezi testul corect cu postul negru recomandat.

  • Testul de colesterol - Prin testarea colesterolului, cunoscut și sub denumirea de profil lipidic, se măsoară nivelul de grăsimi din sânge, inclusiv colesterolul și trigliceridele. Acest test poate indica riscul de boală cardiacă.

  • Testul metabolic de bază - Cunoscut sub numele de Basal Metabolic Panel în engleză, acest test implică măsurarea mai multor substanțe chimice prezente în mod natural în sângele tău. Acest test poate oferi informații despre funcționarea organelor precum inima, rinichii și ficatul.

Ce înseamnă postul negru?

Când trebuie să faci un test de acasă cu post negru, este foarte important să înțelegi ce înseamnă postul negru. Nu vei avea personal medical care să-ți explice acest lucru.

Mulți oameni nu înțeleg exact ce înseamnă postul negru. S-ar putea să pară că este vorba doar de a nu mânca alimente solide, dar nu este așa. Conform Agenției Medicamentului, se consideră că se intră în stare de post negru la 2-3 ore după ultima masă. Acest lucru este valabil pentru medicamentele care trebuie luate cu stomacul gol și nu pentru teste, care adesea necesită mai multe ore de post după ultima masă.

În mod normal, funcționează bine să faci testul care necesită post negru dimineața. Dacă presupunem că ai încheiat cina în jurul orei 20:00 cu o seară înainte, au trecut 12 ore când te testezi dimineața la ora 8:00. De obicei, acest timp este suficient.

Băuturile care întrerup postul

Deci, nu este doar consumul de alimente care întrerupe postul. Poți bea apă, dar ar trebui să eviți sucul, laptele, cafeaua și băuturile răcoritoare, deoarece aceste lichide pot afecta rezultatul testului. Chiar și o băutură precum cafeaua poate influența nivelurile tale de insulină, chiar dacă nu adaugi zahăr sau lapte. Cu toate acestea, consumul de apă poate fi benefic, deoarece crește cantitatea de lichide din venele tale, ceea ce poate facilita recoltarea probei de sânge.

Dacă din greșeală consumi alimente prea aproape de un test care necesită post negru, este important să amâni testul sau să ceri sfatul unui expert cu privire la modul în care ar trebui să procedezi. Ar putea să se întâmple că alimentele consumate nu afectează testul. Dar nu face presupuneri!

Postul când iei medicamente

Dacă iei medicamente pe care nu trebuie să le iei cu stomacul gol, trebuie să afli cum să procedezi în cazul unui test care necesită post negru. Poate că poți evita această problemă prin luarea medicamentului mai devreme sau mai târziu decât de obicei.

Este important să nu întrerupi medicamentația pentru a face un test de acasă fără să consulți mai întâi un specialist medical.

Anumite teste necesită și diete speciale

Trebuie menționat și faptul că există teste de acasă care necesită nu doar post negru, ci și o dietă specifică înainte de recoltare. Testul nostru SIBO este un exemplu bun în acest sens. Când faci testul SIBO acasă, fără a vizita un medic, este crucial să înțelegi ce să mănânci și ce să eviți înainte de test.

Dacă ai urmat un tratament cu antibiotice, trebuie să aștepți patru săptămâni înainte de a face testul. Același lucru este valabil și după o colonoscopie și administrarea unui bariu enema, precum și în cazul în care ai avut diaree. Cu o săptămână înainte de test, nu trebuie să folosești laxative și trebuie să eviți antacidele care pot conține aluminiu și magneziu. Cu două zile înainte de test, evită probioticele și alcoolul și primești instrucțiuni privind tipurile de alimente pe care le poți consuma. Cu două zile înainte, nu consuma băuturi cu zahăr, îndulcitori, lapte sau smântână. Cu 12 ore înainte de a face testul SIBO, bea doar apă și nimic altceva. Nu trebuie să folosești nici măcar apă de gură sau pastă de dinți!

Deci, putem vedea că unele teste necesită mai mult decât post negru cu câteva ore înainte de a face testul. Având în vedere acest lucru, ar trebui să înțelegi ce necesită un test pe care îl faci acasă. Citește întotdeauna cu atenție instrucțiunile. Nu are sens să trimiți un test la laborator și apoi să aștepți rezultatele, deoarece acestea nu vor fi corecte din cauza faptului că nu ai postit și ai mâncat alimente pe care nu ar fi trebuit să le mănânci în zilele precedente recoltării testului.