Trebuie să mă izolez dacă primesc un test pozitiv?
Publicat: Data NordictestUn test pozitiv ar putea însemna cu siguranță că trebuie să vă izolați, dar mai întâi trebuie să căutați îngrijire medicală pentru a confirma dacă este vorba despre o boală cu risc public și dacă nu ar trebui să fiți în preajma altor persoane. Haideți să clarificăm care sunt bolile considerate cu risc public, astfel încât să știți când trebuie să contactați serviciul medical pentru a afla cum să gestionați rezultatul testului dumneavoastră.
Reglementările privind bolile cu risc public
Pentru a înțelege când este posibil să trebuiască să vă izolați după un test pozitiv, trebuie să înțelegem care sunt bolile considerate cu risc public. În legea suedeză privind prevenirea bolilor contagioase, sunt incluse aproximativ 60 de boli diferite, dar doar aproximativ jumătate dintre acestea sunt considerate cu risc public.
Câteva boli cu risc public comune includ:
- Chlamydia
- Salmonella
- Gonoreea
- Sifilis
- HIV
- Hepatită (Hepatita A, B și C)
- Tuberculoza
Dacă suspectați una dintre aceste boli, legea suedeză prevede că sunteți obligat să vă testați. Acest lucru, cu excepția cazului în care un medic consideră că simptomele dumneavoastră indică prezența bolii cu risc public.
Prin urmare, nu este suficient să vă simțiți că aveți simptome de salmoneloză pentru a fi obligat să vă testați pentru boala respectivă. Dar dacă discutați cu un medic la telefon și vi se recomandă să vă faceți un test pentru chlamydia sau pentru gonoree, atunci trebuie să faceți acest lucru.
Trebuie să vă izolați sau nu?
Ceea ce va influența dacă trebuie să vă izolați după un test pozitiv este modul în care primiți instrucțiunile de la un medic specialist în boli contagioase. După ce ați obținut un rezultat pozitiv cu un test la domiciliu, trebuie să luați legătura cu serviciul medical.
Dacă este vorba despre o boală cu risc public, puteți fi forțat să vă izolați dacă refuzați tratamentul sau nu urmați instrucțiunile primite de la medicul specialist în boli contagioase. De fapt, aceasta poate avea consecințe legale dacă ignorați izolarea sau alte instrucțiuni importante menite să oprească răspândirea infecției.
Dacă o persoană testează pozitiv pentru HIV sau sifilis și apoi infectează altă persoană în cunoștință de cauză, acest lucru poate duce la acuzații și condamnări pentru agresiune.
Reglementările privind izolarea în caz de test pozitiv
Legea privind prevenirea bolilor contagioase stabilește condițiile în care o persoană care a dat pozitiv la testul pentru o infecție cu risc public trebuie să fie izolată. Este clar că este vorba despre persoane care nu sunt dispuse sau care, dintr-un motiv oarecare, nu pot să efectueze voluntar măsurile necesare pentru a reduce riscul de răspândire a infecției.
În orice caz, riscul trebuie să fie semnificativ pentru ca alții să fie expuși la infectare pentru a se emite ordinul de izolare pentru persoana cu test pozitiv. Decizia de izolare va fi luată de către o instanță administrativă după ce un medic specialist în boli contagioase solicită acest lucru.
În timpul pandemiei de coronavirus, toată lumea a devenit conștientă de conceptul de izolare
În timpul pandemiei de coronavirus care a afectat lumea în 2020, izolarea a devenit un termen cunoscut. În trecut, izolarea în caz de test pozitiv a fost, în primul rând, legată de bolile contagioase cu risc public și de persoanele care nu se preocupă să ia măsuri pentru a opri răspândirea infecției. Cu pandemia, au apărut noi reguli pentru simptome care pot semăna cu bolile contagioase, precum amigdalita, care nu sunt cu risc public.
De atunci, este posibil să fiți suspectat că purtați infecția cu coronavirus și, astfel, să fiți rugat să rămâneți acasă pentru a nu infecta altele, atunci când începeți să aveți dureri în gât și simptome de răceală. Regulile s-au schimbat de la începutul pandemiei din 2020.
În ianuarie 2022, au fost efectuate schimbări în regulile privind testarea pozitivă pentru coronavirus. De atunci, izolarea la domiciliu timp de cinci zile se calculează de la ziua în care persoana testată pozitiv prezintă simptome. Excepția de la această regulă sunt persoanele care au primit trei doze de vaccin împotriva coronavirusului și persoanele care au avut COVID-19 în ultimele trei luni.
Persoanele cu funcții cheie pentru serviciile publice nu trebuie să se izoleze atât timp cât se iau măsuri de reducere a riscului.
Aceasta este o informație importantă pentru cei care suspectează că au simptome asemănătoare cu cele ale COVID-19. Dacă primiți un rezultat negativ pentru amigdalită, s-ar putea să fie necesar să vă testați pentru coronavirus. Cel puțin dacă nu ați fost vaccinați de trei ori și nu ați avut boala în ultimele trei luni.
Testele la domiciliu au fost apreciate în timpul pandemiei
Un lucru care a fost benefic pentru toate formele de risc de infectare și pentru eforturile de a le opri cu ajutorul izolării și tratamentului adecvat este că testele la domiciliu au primit mai multă atenție datorită pandemiei de coronavirus.
Pe durata epidemiei, autoritățile au realizat că testele la domiciliu sunt o modalitate bună de a acționa rapid și de a evita contactul cu ajutorul izolării. Testele la domiciliu funcționează ca o frână a răspândirii infecției și pot reduce, de asemenea, povara asupra sistemului de sănătate. Acest lucru este valabil și pentru testele pentru bolile contagioase cu risc public pe care le puteți face acasă.
Izolare sau nu?
Acum nu trebuie să vă faceți griji că ați putea comite o infracțiune dacă bănuiți că sunteți infectat și nu v-ați testat încă. Un test la domiciliu este ușor de obținut și, de îndată ce aflați dacă sunteți infectat cu o boală contagioasă cu risc public sau nu, puteți consulta un medic specialist în boli contagioase prin telefon sau chiar printr-o discuție online.
Acest lucru este suficient pentru a vedea ce trebuie făcut în continuare. În majoritatea cazurilor, izolarea nu este necesară. Pentru majoritatea bolilor contagioase cu risc public, există protocoale de tratament și cunoștințe solide despre când există un risc de infecție și când nu există.
În plus, este probabil că sunteți interesat să știți când ar trebui să evitați contactul cu cei dragi pentru a nu-i infecta. Așa că, probabil, nu va trebui să fiți izolat forțat, deoarece, cel mai probabil, veți face tot ce este necesar pentru a vă simți bine și pentru a evita să îi îmbolnăviți pe alții!