Cum să știi dacă ești în menopauză?
Publicat: Data NordictestCând anii de reproducere au trecut, femeile trec prin ceea ce numim menopauză. Acesta este un proces biologic care poate începe în jurul vârstei de 40 de ani și poate dura mai mulți ani. Definiția însăși a intrării în menopauză este absența menstruației timp de 12 luni.
Dar așa cum mulți sunt conștienți, simptomele menopauzei pot apărea mult mai devreme decât absența menstruației timp de 12 luni consecutiv. Printre testele pentru femei pe care le poți face acasă, găsim testul de menopauză care poate fi o modalitate bună de a confirma ceea ce deja bănuiești.
În plus, poți continua să citești acest articol în care vom analiza mai îndeaproape cum poți să știi dacă simptomele pe care le experimentezi ar putea însemna că te afli în menopauză.
Câteva simptome evidente ale menopauzei
Să începem cu simptomele și semnele care sunt indicii clare atunci când încerci să afli dacă te afli în menopauză. Există câteva reacții foarte comune la schimbarea biologică care are loc atunci când o femeie iese din anii de reproducere.
Semnele evidente includ:
Menstruație neregulată
Acesta este ceva ce cei care urmăresc îndeaproape ciclul menstrual îl vor observa imediat. Brusc, menstruația dispare pentru o lună și apoi revine. S-ar putea să existe un interval mai lung între săptămâna în care sângerezi și săptămâna în care nu sângerezi, în comparație cu anterior. Trebuie să fii, de asemenea, conștientă de schimbările precum sângerarea mai mult sau mai puțin abundentă.
Dacă nu ești complet sigură de asta, ar putea fi momentul să obții o aplicație pentru a începe să-ți monitorizezi mai bine ciclul. Acest lucru ar putea fi de mare ajutor mai târziu când poți descoperi că te afli în menopauză și vrei să vezi cum poți susține corpul în timpul lunii cu acțiuni adecvate, cum ar fi creșterea hormonilor precum estrogenul și progesteronul.
Dacă folosești un fel de tratament hormonal pentru a evita sarcina, trebuie să-ți dai seama că acest lucru te-ar putea afecta, de asemenea. Consultă-ți medicul pentru a vedea dacă ar trebui să iei în considerare schimbarea metodei.
Valuri de căldură
Valurile de căldură înseamnă o senzație bruscă de căldură și transpirație, sau invers. În special, transpirația este foarte comună în timpul menopauzei. Chiar dacă temperatura este normală, percepți senzația ca și cum ar fi o zi fierbinte de vară fără adiere de vânt.
Ați putea transpira atât de mult pe timp de noapte încât să aveți nevoie să folosiți lenjeria absorbantă. Acest lucru este normal și un semn destul de sigur că sunteți în menopauză. Valurile de căldură pe timp de noapte pot, de asemenea, să vă facă greu să dormiți.
Însă vrem să menționăm că, evident, s-ar putea să transpirați și din alte motive. Este important să nu faceți un diagnostic personal prin Google. Consultați întotdeauna medicul pentru a afla dacă există motive să bănuiți alte probleme de sănătate înainte de a concluziona că transpirațiile și frisoanele sunt din cauza menopauzei.
Atrofia mucoasei vaginale
Este, de asemenea, obișnuit ca femeile în timpul menopauzei să experimenteze atrofie a mucoasei vaginale. Acest lucru înseamnă în practică că umiditatea naturală din vagin scade. Senzația acestui lucru poate fi foarte neplăcută. În plus față de mâncărime, ar putea fi, de asemenea, dificil să aveți o relație sexuală normală. S-ar putea să nu păreți că este important, dar atunci când realizați că evitați să fiți cu partenerul dvs. deoarece nu vă simțiți bine, merită să acordați atenție acestui simptom.
Desigur, există modalități de a face față atrofiei mucoasei vaginale, dar încercați să vedeți imaginea de ansamblu a ceea ce se întâmplă. Dacă luați măsuri care sunt bune pentru hormonii dvs., s-ar putea să vă simțiți mai bine complet natural.
Probleme de somn
Pentru cei care nu au avut niciodată probleme cu somnul, nopțile nedormite pot fi un șoc. Tulburările de somn sunt foarte comune în timpul menopauzei. Nu doar pentru că ați putea transpira pe timp de noapte. S-ar putea să fie și dificil să adormiți din nou și să vă odihniți atunci când vă treziți.
Variații ale stării de spirit
Dacă simțiți adesea că aveți stări de spirit ciudate și nu le-ați simțit anterior, ar putea fi ceva la care să vă gândiți. De fapt, fluctuațiile hormonale în timpul menopauzei pot duce la schimbări ale dispoziției și pot fi foarte rapide. Ați putea trece de la a fi fericit la a simți o anxietate extremă sau iritabilitate.
Scăderea libidoului
Nu este greu de înțeles de ce aveți mai puțină dorință atunci când sunteți uscată în zonele intime. Aici este vorba mai mult despre o senzație naturală. Atunci când nu mai doriți să fiți cu partenerul dvs., ar putea fi legat de schimbările hormonale în timpul menopauzei.
Variații fizice
Corpul dvs. ar putea, de asemenea, să se schimbe în moduri care vă surprind. Există mai multe schimbări fizice care ar putea fi legate de menopauză, cum ar fi:
- Creștere în greutate
- Variație în distribuția grăsimii
- Păr subțire
- Piele uscată
- Reducerea volumului sânului
Cum obții diagnosticul de menopauză?
Simptomele pe care le-am descris aici ar putea indica faptul că sunteți în menopauză. Un test ar putea confirma acest lucru. Dar nu ar trebui să faceți diagnosticul singur prin teste la domiciliu și simptome. Este important să obțineți ajutor de la un medic care înțelege aceste simptome și care poate exclude că nu este altceva.
Cu toate acestea, este important să rețineți că testele de menopauză nu sunt întotdeauna necesare pentru a face un diagnostic. Un ginecolog profesionist ar trebui să poată să vă diagnosticheze pe baza vârstei și a simptomelor pe care le aveți.
Cum poți gestiona simptomele menopauzei?
Un mare avantaj al efectuării unui test și confirmarea faptului că este vorba despre menopauză este că poți începe să faci lucrurile corecte pentru a gestiona simptomele pe care le experimentezi. Chiar și doar conștientizarea în ce parte a ciclului te afli și ce hormon domină nu este rău.
Deci, ia-ți simptomele în serios și iei măsuri pentru a obține un echilibru mai bun. Câteva exemple de ceea ce ar putea ajuta sunt:
Schimbări în stilul de viață – Ai putea începe să faci exerciții, să mănânci o dietă mai sănătoasă, să renunți la fumat, să reduci consumul de cafeină și mai mult. Perioadele de post în conformitate cu ciclul tău ar putea fi, de asemenea, de mare ajutor.
Terapie de înlocuire hormonală – Acest lucru ar putea funcționa pentru unele simptome ale menopauzei, cum ar fi atrofia mucoasei vaginale.
Terapii alternative – Ai putea, de asemenea, să te gândești la cum poți ameliora simptomele cu terapii precum acupunctura, meditația sau suplimentele alimentare.