• Livrare rapidă
  • Gama larga
  • Pachet discret

Din fermă pe farfurie: Cum ajunge salmonela în bucătăria ta?

Publicat: Data Nordictest
Din fermă pe farfurie: Cum ajunge salmonela în bucătăria ta?

Una dintre cele mai comune boli transmise prin alimente este salmoneloza. Este cauzată de bacteriile de salmonelă, care pot ajunge în bucătăria noastră prin intermediul alimentelor și a apei. Dacă te infectezi cu salmonelă, poți experimenta simptome precum diaree, febră și dureri abdominale. Dar cum ajunge salmonela din fermă pe farfuria ta? Vine chiar de la fermă?

Procesul implică mai multe etape, astfel încât nu este întotdeauna atât de simplu ca salmonela să provină întotdeauna de la locul unde au fost produse inițial alimentele sau băuturile. Dar, pentru exemplificare, să aruncăm o privire la cum salmonela poate ajunge de la fermă pe farfuria ta.

Începe la fermă

Cu mult timp înainte să te gândești măcar să faci un test de stomac și intestin pentru a verifica dacă ai salmonelă, trebuie să știi că infecția se găsește în flora intestinală a unui animal care trăiește într-o fermă. Păsările, bovinele și porcii pot avea salmonelă în mod natural în flora lor intestinală fără să fie bolnavi. Chiar și animalul tău de companie poate purta infecția fără să prezinte simptome.

Bacteriile nu provoacă întotdeauna boală la animale, astfel încât poate fi dificil pentru fermier să știe ce animal este purtător. Dar bacteriile nu rămân în intestinul animalului. Ele pot fi răspândite prin fecale în mediul înconjurător. Acest lucru înseamnă că bacteriile de salmonelă pot ajunge în apă, hrana și echipamentele din fermă.

Iată câteva exemple despre cum se poate răspândi salmonela de la diferite animale:

Sursă
Răspândire
Păsări de curte (pui, curcani)
Contact direct cu fecalele animalelor sau suprafețe contaminate, apă contaminată.
Bovine
Contact cu gunoiul contaminat sau prin carne contaminată în timpul procesului de sacrificare.
Porci Prin hrană contaminată, apă sau contact direct cu fecalele animalelor.
Ouă De la păsările contaminate la interiorul oului sau pe coaja oului.
Fructe și legume De la sol contaminat cu fecale de animale sau sisteme de irigare contaminate.
Nuci și semințe În timpul procesului de prelucrare din surse contaminate sau în timpul manipulării.
Animale de companie (reptile, rozătoare mici) Contact direct cu animalele sau mediul lor, în special fără o igienă bună a mâinilor.

Observă cum răspândirea poate avea loc către produse alimentare pe care poate nici nu le iei în considerare ca fiind surse de salmonelă, cum ar fi fructele și legumele. Acest lucru ne arată importanța unei bune igiene și gestionări corecte a alimentelor și animalelor pentru a reduce riscul de răspândire a bolilor.


Salmonela în timpul recoltării și ambalării

Când examinăm fructele și legumele, salmonela poate ajunge la acest tip de alimente prin intermediul solului contaminat cu fecale de animale. Dacă gunoiul conține bacterii de salmonelă, acestea pot ajunge în fructe și legume în timpul recoltării.

În plus, apa cu salmonelă folosită pentru irigarea grădinii poate contribui, de asemenea, la răspândire. Dacă recoltarea și ambalarea fructelor și legumelor se fac cu igienă precară, bacteriile pot ajunge în magazin și apoi în bucătăria ta!

Salmonela în timpul transportului și distribuției

Dar nu este doar în timpul ambalării când salmonela poate fi prezentă. Infecția poate afecta, de asemenea, alimentele în timpul transportului și distribuției. Bacteriile de salmonelă preferă căldura. Dacă alimentele nu sunt refrigerate corespunzător în timpul transportului, infecția poate fi răspândită rapid. Astfel, o parte mai mare din încărcătură poate ajunge cu salmonelă în comparație cu ce ar fi fost cazul dacă manipularea s-ar fi făcut la o temperatură corespunzătoare.

Salmonela în magazin și în bucătărie

În magazin, salmonela poate fi transmisă între diferite produse alimentare dacă intră în contact direct unul cu celălalt. S-ar putea întâmpla, de exemplu, ca un aliment crud să intre în contact cu unul gătit și astfel să transmită infecția consumatorilor.

Este extrem de important ca magazinele să aibă proceduri clare despre cum să manipuleze alimentele. Igiena ar trebui să fie evidentă, dar și modul în care sunt ambalate și stocate diferitele tipuri de alimente. În bucătăria ta, ești tu cel care are cea mai mare responsabilitate. Odată ce mâncarea ajunge acasă la tine, manipularea corectă în bucătărie poate elimina răspândirea ulterioară și bolile.


Trebuie să fii atent să:

  • Îți speli mâinile
  • Curățești ustensilele de bucătărie
  • Menții curate suprafețele de lucru înainte și după contactul cu alimentele crude
  • Să nu folosești aceleași ustensile pentru alimentele crude și cele gătite

Cu obiceiuri bune în bucătăria ta, poți evita eficient salmonela. Chiar dacă infecția a ajuns de la fermă la bucătăria ta, poți fi sigur că nu va fi nicio boală gastro-intestinală în casa ta!

Măsuri preventive de la fermă la bucătăria ta

Așa cum este și cazul cu toate celelalte infecții, măsurile preventive sunt esențiale pentru a menține sub control riscul de infecție.

La fermă

Aici se poate lucra cu o practică strictă de igienă. Sănătatea animalelor trebuie verificată în mod regulat și este posibil să se efectueze teste pentru a verifica prezența infecțiilor la fermă.

În timpul recoltării și al ambalării

În timpul recoltării, este important să manipulezi fructele și legumele într-un mod igienic. Astfel se poate preveni răspândirea infecției.

În timpul transportului și al distribuției

Este important ca transportul și distribuția să se facă la temperatura potrivită. Acest lucru trebuie controlat pentru a vă asigura că nu există temperaturi prea ridicate care ar putea duce la stabilirea și răspândirea salmonelozei în întreaga livrare.

În magazin și în bucătărie

În magazine, în bucătăriile restaurantelor și acasă în bucătăria ta, igiena poate preveni infecția. Acest lucru este valabil atât pentru mâini, cât și pentru suprafețe. În plus, alimentele crude și cele gătite trebuie să fie stocate separat. De asemenea, putem preveni infecția în bucătărie asigurându-ne că gătitul cărnii și a ouălor este adecvat pentru a elimina bacteriile.

Cunoașterea este putere

În cele din urmă, dar nu cel mai puțin important, cunoașterea este putere. Dacă ai comandat un test la domiciliu pentru a verifica dacă ești infectat cu salmonelă sau alte infecții precum angina, este important să știi cum să gestionezi situația. Pe de o parte, poți lua măsuri pentru a evita răspândirea ulterioară a infecției și, pe de altă parte, poți planifica pentru viitor pentru a evita să se întâmple din nou.