• Livrare rapidă
 • Gama larga
 • Pachet discret

Tot ce trebuie să știți despre deficiența de fier: simptome și consecințe

Publicat: Data
Tot ce trebuie să știți despre deficiența de fier: simptome și consecințe

Care este deficitul de fier și cum apare?

Deficitul de fier este o afecțiune comună care poate afecta oamenii de toate vârstele, dar este mai frecvent întâlnită în rândul femeilor și al persoanelor care urmează o dietă vegetariană sau vegană. Fierul este un mineral important de care organismul are nevoie pentru a produce hemoglobina, o parte a globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni la țesuturile corpului. Atunci când organismul nu primește suficient fier, nu poate produce suficientă hemoglobină, ceea ce poate duce la anemie.

Ce simptome apar în caz de deficit de fier?

Cele mai comune simptome ale deficitului de fier includ oboseală, paloare, amețeli și dificultăți în respirație. Alte simptome pot include dureri de cap, ritm cardiac crescut și piele uscată. În cazuri severe, deficitul de fier poate duce la o formă gravă de anemie, care poate afecta capacitatea corpului de a funcționa corect.

Ce se întâmplă în corpul uman în caz de deficit de fier?

Când corpul suferă de deficit de fier, capacitatea sa de a produce hemoglobină scade, ceea ce duce la transportul mai puțin oxigen în jurul corpului. Acest lucru poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv oboseală, amețeli și dificultăți în respirație. Deficitul de fier poate, de asemenea, să reducă capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor și să crească riscul de boli cronice.

La ce poate duce lipsa de fier?

Deficitul de fier pe termen lung poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv un risc crescut de boli de inimă și o funcție cognitivă redusă. În cazuri severe, deficitul de fier poate duce la o formă gravă de anemie care necesită spitalizare.

Este periculos să aveți niveluri scăzute de fier?

Da, nivelurile scăzute de fier pot fi periculoase și pot afecta capacitatea corpului de a funcționa corect. Este important să căutați ajutor medical dacă bănuiți că suferiți de deficit de fier. Un medic poate efectua o serie de teste diferite pentru a stabili un diagnostic și poate recomanda un tratament adecvat, inclusiv modificări ale dietei și suplimente de fier.

Dacă bănuiți că suferiți de deficit de fier, puteți utiliza, de asemenea, kituri de testare la domiciliu pentru a măsura nivelurile de fier. Nordictest oferă o gamă largă de astfel de kituri de testare la domiciliu care vă pot ajuta să monitorizați starea de sănătate și să detectați eventuale probleme la timp.

Simptome comune ale deficitului de fier în corpul uman

 • Oboseală și epuizare
 • Paloare a pielii și a unghiilor
 • Dificultăți în respirație și probleme de respirație
 • Palpitații sau ritm cardiac neregulat
 • Slăbiciune musculară
 • Dureri de cap și amețeli
 • Pierderea poftei de mâncare sau lipsa apetitului
 • Dificultăți de concentrare și probleme de memorie
 • Senzație de rece la mâini și picioare
 • Sensibilitate crescută la infecții

Unele dintre aceste simptome pot fi diferite între bărbați și femei. De exemplu, femeile pot experimenta menstruații mai abundente și mai lungi, care pot duce la o pierdere de sânge crescută și, implicit, la deficit de fier. Femeile gravide sau care alăptează pot fi, de asemenea, mai predispuse la deficit de fier, deoarece organismul necesită mai mult fier pentru a susține creșterea fătului sau alăptarea. Prin urmare, este important să fiți atenți la simptomele deficitului de fier și să consultați un medic dacă bănuiți că suferiți de această afecțiune.