• Livrare rapidă
  • Gama larga
  • Pachet discret

Frica de injecții - Cum să faci teste de sănătate mai ușor?

Publicat: Data Nordictest
Frica de injecții - Cum să faci teste de sănătate mai ușor?

Nu este deloc neobișnuit să ai frică de ace și unii oameni experimentează atât de mult panică încât evită să facă teste de sănătate. Cum poți depăși frica de injecții atunci când ai nevoie cu adevărat să faci teste pentru a determina dacă ai o boală sau suferi de deficiențe de vitamine și minerale?

Cu frica de injecții, testele de rutină pot deveni extrem de dureroase și există chiar și teste acasă care necesită o injecție. Frica poate duce la omiterea controalelor de sănătate care ar putea fi foarte importante pentru tine. Să aruncăm o privire asupra alternativelor și strategiilor pe care le poți folosi pentru a trata frica și pentru a face recoltarea de probe mai ușoară fără atât de mult stres.

Încearcă opțiunea testelor acasă

În ziua de azi este posibil să faci teste pentru multe boli și deficiențe diferite la tine acasă. Nu este doar plăcut să poți să-ți faci teste pentru boli cu transmitere sexuală acasă pentru că este privat. Pentru cei care experimentează stres în mediul unei clinici, testul acasă poate fi o soluție fantastică.

Acum poți să faci teste pentru totul, de la colesterol până la niveluri de zahăr din sânge, cu kituri simple. Atunci când trebuie să faci un test de sânge cu un test acasă, de obicei este vorba despre o cantitate foarte mică de sânge. Poate doar câteva picături, dacă chiar.

Prin simpla înțepătură a unui deget obții cantitatea necesară. Aceasta nu se poate compara deloc cu un test de sânge efectuat cu o ac într-un tub de eprubetă. Prin urmare, putem vedea că testul acasă poate fi o alternativă care nu este atât de înfricoșătoare ca extragerile de sânge tradiționale.

Ai un avantaj dublu cu confortul casei tale și posibilitatea de a face testul în mod anonim. Poți fi liniștit și de multe ori poți obține rezultatul direct acasă. Atunci când trimiți probele pentru analiză în laborator, totul este și liniștit și sigur, fără nevoia de a discuta ce boală testezi cu diferite persoane la o clinică de sănătate.

Test rapid pentru acasă fără înțepături

Teste fără înțepături

Înainte de a aborda câteva strategii pentru cei care au fobie de ace, este important să evidențiem că există multe teste care nu necesită sânge sau înțepături. S-ar putea să fie cazul ca ceea ce trebuie să testezi să poată fi făcut fără o ac.

Exemple de teste de sănătate care nu necesită înțepături:

Test Descriere Utilizări comune
Test de salivă Folosește o cantitate mică de salivă pentru a detecta diferite afecțiuni sau infecții.
Niveluri hormonale, teste genetice, teste de droguri.
Test de urină
Analizează urina pentru a detecta boli, afecțiuni sau consum de substanțe.
Test de sarcină, teste de droguri, infecții urinare și renale.
Test de respirație
Măsoară componentele din aerul expirat.
Infecție cu H. pylori (cauzează ulcer gastric), niveluri de alcool.
Test de tampoane Folosește un tampon de bumbac pentru a colecta mostre din gât, nas sau alte părți ale corpului.
Amigdalită, gripă, COVID-19, unele boli cu transmitere sexuală.
Test de scaun Analizează mostrele de fecale pentru a identifica probleme legate de sistemul digestiv, cum ar fi sânge în scaun.
Teste de sănătate intestinală, sânge în scaun, paraziți.
Raspatura cutanată
Implică prelevarea unei mici mostre de celule cutanate pentru analiză.
Infecții fungice, boli de piele.
Analiză a lichidului lacrimal
Folosește o cantitate mică de lichid lacrimal pentru a efectua teste, adesea cu benzi speciale.
Boli oculare, unele boli sistemice.
Senzori transdermici
Dispozitive portabile fixate pe piele pentru a monitoriza starea de sănătate.
Niveluri de zahăr din sânge la diabetici, ritm cardiac.


Câteva strategii pentru gestionarea fricii de injecții

Fie că îți dai seama că trebuie să faci o injecție pentru a obține sânge pentru un test acasă, fie că trebuie să te supui unei recoltări tradiționale de sânge cu o ac într-o clinică, este util să ai o strategie. Poți gestiona frica de injecții cu următoarele strategii:

1. Informează persoana care va efectua recoltarea de sânge

Comunică persoanei care va efectua recoltarea de sânge că ai frică de ace. Nu este deloc neobișnuit și există asistente medicale specializate în acest sens. Ele pot efectua recoltarea de sânge într-un mod care te face să te simți liniștit.

Ar putea implica aplicarea unei creme anestezice în locul înțepăturii pentru a nu simți înțepătura, în plus de lucru cu relaxarea. Atunci când recoltarea de sânge se realizează treptat și într-un mod calm pentru tine, vei reuși!

2. Lucrează cu distragerea atenției

Dacă altcineva va efectua recoltarea de sânge, ai libertatea să te distrezi. Aceasta este o metodă care funcționează bine pentru mulți oameni. Poți asculta muzică, juca pe telefon sau poate chiar juca cu o minge anti-stres. Fă ce este necesar pentru a nu te concentra asupra înțepăturii în sine.

Când trebuie să faci un test cu înțepături acasă, ar putea fi mai ușor pentru că ești foarte concentrat. Poți simți că ești sub control și, prin urmare, poate că nu este atât de neplăcut. Desigur, mult depinde de motivul pentru care crezi că recoltarea de sânge este neplăcută. De obicei, frica de injecții este tratată cu terapie cognitiv-comportamentală, dar în unele cazuri poate fi atât de simplu încât să poți gestiona distracțiile sau să faci singur injecția.


3. Învață tehnici de respirație

O altă metodă populară pentru cei care suferă de frică de injecții sunt respirațiile profunde sau respirația ghidată. Aceste tehnici pot fi utile din partea personalului medical care efectuează testul sau pe YouTube. Pe Spotify vei găsi, de asemenea, multe exerciții de respirație pe care le poți avea la îndemână înainte de test.

Prin exercițiile de respirație poți reduce anxietatea pe care o simți, în același timp eliberând tensiunea fizică. Acest lucru face mult mai ușor să faci față testului, chiar dacă nu îți place situația.

4. Folosește o cremă anestezică

Am menționat acest lucru și, de fapt, există mai multe creme anestezice pe care le poți folosi pentru a face o recoltare de sânge fără a simți înțepătura. De obicei, este ceva ce o asistentă medicală sau un medic poate aplica. Dar în unele cazuri, s-ar putea să primești o cantitate mică pe care o poți folosi acasă înainte de un test.

Există creme anestezice fără prescripție medicală, cum ar fi Emla, pe care le poți cumpăra dacă te îngrijorează că vei simți durerea unei înțepături la un test acasă.

5. Terapie de expunere

Dacă ai o frică mai profundă, terapia poate fi cea mai bună opțiune pentru tine. În plus față de terapia cognitiv-comportamentală, poți trece prin ceea ce se numește terapie de expunere. Acesta este un tip de terapie care te expune treptat la ceea ce îți este frică. Va fi făcută într-un mod controlat, astfel încât anxietatea și frica ta pot fi reduse și poate chiar eliminate complet.